DUGNAD – ET ORD TIL GLEDE OG BESVÆR!

 

Begrepet dugnad

Dugnad kommer av det norrøne ordet dugnaðr, som betydde «hjelp» eller «støtte». Dugnad er et frivillig, ubetalt arbeid som blir gjort i et fellesskap. Dugnad er en vanlig arbeidsform i klubber, og er en gammel skikk i Norge. Dugnad var faktisk en vanlig arbeidsform til langt utpå 1800-tallet. I eldre tid kunne dugnaden avsluttes med et større måltid og en fest, og det er fortsatt vanlig å traktere dugnadsfolket med mat og drikke. (Kilde: https://snl.no/dugnad)

 

Hva slags dugnadsarbeid gjøres i ÅOHK?

Hverken styret, aktivitetskomitèen, valgkomitèen, revisorer, facebook-ansvarlig eller hjemmeside-ansvarlig har noen form for godtgjøring. Det betyr at hele driften av ÅOHK skjer på dugnad. Når du mottar en kursinvitasjon, ser over høstens treningsplan, leser årsberetninga fra årsmøtet, gleder deg over lyset i hallen en mørk vinterkveld, eller koser deg med bilder på klubbens facebookside, så er det altså dugnadsarbeid som ligger bak alt sammen!

Våre treningsansvarlige er frivillige, ulønnede personer. Når du kommer til ei ferdig uttenkt treningsbane, får siste gjennomkjøring for hunden din før en konkurranse, mottar første innføring i en hundesport en vanlig treningskveld, eller oppdager en påminnelse på facebook, så er det igjen dugnadsarbeid som ligger bak.

Bak hver konkurranse/hvert arrangement hos oss står en arrangementskomitè. Denne har blant annet sørget for invitasjon, kvalifisert dommer, iherdige funksjonærer, nødvendig utstyr, startlister, premier, rosetter og et dyktig kioskpersonale. Vi har selvfølgelig ikke råd til å lønne arrangementskomitèen, funksjonærene eller kioskpersonalet, da alt overskudd går til klubbkassa. Her er det rent dugnadsarbeid som ligger bak.

Klubben har et bra område og solid utstyr. Skal alt fortsette å holde samme nivå, kreves det vedlikehold i form av gressklipping, raking, maling, vasking, rydding og «fiksing» av gjerder, for å nevne noe. Vi har ikke råd til å lønne noen for dette, så her snakker vi fortsatt dugnadsarbeid. Og kanskje den typen dugnadsarbeid folk virkelig forbinder med begrepet dugnad.

I blant blir vi invitert til dugnader hos andre hundeklubber også. I juli gjaldt det Norsk Eurasierklubb, for at de skulle ha mulighet til å gjennomføre sitt årlige tredagers rallylydighetsstevne på Vålerbanen. ÅOHK`s «gevinst» fra denne dugnaden, var at distriktet (og dermed medlemmene våre) også dette året fikk et høyt verdsatt rally-tilbud.

Før skolestart har ÅOHK fått kiosken, når Norsk Rallylydighetsklubb arrangerer NM i rallylydighet på Haslemoen 9.-11. august. Dette er en «god gammeldags» dugnad, der overskuddet går rett i klubbkassa. Det kommer til å bli et kjærkomment tilskudd i årets regnskap, og kan for eksempel dekke noen strømregninger for Tomta, gi oss mer etterlengtet treningsutstyr, bidra til akkurat de malingsspannene vi trenger, eller kanskje bli honorar til en spennende foredragsholder!

 

Hvorfor skal du stille opp på dugnad for ÅOHK?

Hvis du ønsker å bidra for ÅOHK, uten at det å sitte i «styre og stell» er noe for deg, så er det å delta på andre typer dugnader et viktig bidrag!

Hvis du har lyst til å «ta i et tak» for ÅOHK, men ikke er komfortabel med å avholde treninger eller sitte i en arrangementskomitè, så kan annen dugnadsinnsats være akkurat det klubben trenger av deg!

Hvis du deltar på treninger i regi ÅOHK eller lar hunden din leke på Tomta, så kan kanskje ditt bidrag til en fortsatt fin trenings-/lekeplass, være et noen timers dugnadsarbeid?

Hvis du setter pris på at klubben har godkjent og oppdatert treningsutstyr, så kanskje du har lyst til å bidra med frivillig arbeid, slik at utstyrsparken fortsatt kan oppgraderes?

Hvis du liker å bruke hallen når vær og føre ikke er på din og hundens side, så kan det hende du også kan tenke deg å gi noe av din tid, for penger i kassa til nedbetaling?

 

Det er altså mange grunner til å delta på dugnad for ÅOHK! Det VI som klubbmedlemmer yter, går tilbake til OSS som medlemmer: innsats = tilbud! Vi har oppgaver som passer alle, enten styrken din er å organisere, svinge malerkosten, steke vafler, eller helt andre ting! Håpet er at den kollektive ansvarsfølelsen består, slik at mange «gamle» og nye fjes dukker opp på dugnader framover! Ingen innsats er for liten – velkommen på dugnad!

 

Skrevet av: Anna Lene R. Uggerud